xordismaΩς χόρδισμα του πιάνου ορίζουμε τη διαδικασία κατά την οποία συντονίζεται ο βαθμός τεντώματος των χορδών στην απαιτούμενη συχνότητα των 440 Ηz/ sec.

Το πιάνο είναι το μοναδικό μουσικό όργανο που δε μπορεί να κουρδίσει ο ίδιος ο πιανίστας, αλλά μόνο ο τεχνικός, το άτομο δηλαδή που είναι ειδικά εκπαιδευμένο για την επισκευή και συντήρηση του εσωτερικού μέρους του πιάνου. Επιπλέον, σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί επιδιόρθωση προτείνεται να μην επιχειρήσετε να την αναλάβετε μόνοι σας, αλλά να καλέσετε και πάλι τον τεχνικό.

Ένα ξεκούρδιστο πιάνο δε σημαίνει πως είναι χαλασμένο. Απλά όσο μεγαλύτερο το χρονικό διάστημα που παραμένει ξεκούρδιστο τόσο μεγαλύτερο το σύνολο των χορδισμάτων και το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί ο τεχνικός για να επαναφέρει το πιάνο στη σωστή συχνότητα.

Το πιάνο χρειάζεται χόρδισμα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, αλλά υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τη συχνότητα αυτή και αφορούν:

  • Το περιβάλλον και τη θέση όπου είναι τοποθετημένο. Να σημειωθεί πως επηρεάζουν αρνητικά η υγρασία και οι απότομες αυξομειώσεις της θερμοκρασίας.
  • Την κατάστασή του, εννοώντας την ταλαιπωρία που μπορεί να έχει υποστεί από συχνές μετακινήσεις ή την κακή χρήση του οργάνου.
  • Την ηλικία του.

Προτείνουμε να παίζετε συχνά πιάνο, διότι η αδράνεια είναι το στοιχείο που κατ’ εξοχήν δυσκολεύει την αναγνώριση των προβλημάτων που μπορεί να έχει το πιάνο σας.

Το προσωπικό του μουσικού οίκου Πετσάβας με εφόδια την κατάλληλη εκπαίδευση, τις απαραίτητες γνώσεις, και την προαπαιτούμενη εμπειρία στο χώρο του πιάνου αναλαμβάνει το χόρδισμα του πιάνου σας με σιγουριά, ασφάλεια και συνέπεια και σας εγγυάται την πραγματοποίηση του χορδίσματος μέσα σε λίγες μόνο ώρες.

Μετά το πέρας της διαδικασίας του χορδίσματος θα έχει επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση του πιάνου σας και ο τέλειος συντονισμός όλων των οκτάβων στη συχνότητα των 440 Hz.

regularismaΤο εσωτερικό μέρος του πιάνου περιλαμβάνει έναν ιδιαίτερα περίπλοκο και ευαίσθητο μηχανισμό. Κάθε πλήκτρο κινεί περίπου 25 εξαρτήματα στο εσωτερικό του πιάνου, τα οποία αλληλοεπιδρούν για να παράγουν μόλις μία νότα από το πλήκτρο που παίξατε!

Έτσι, παρόλο που μπορεί να φροντίζετε για το χόρδισμα του πιάνου σας τακτικά, υπάρχει περίπτωση να παρατηρήσετε κάποια ένδειξη επιδείνωσης της απόδοσής του. Και αυτό διότι με την προσαρμογή του συστήματος των χορδών του πιάνου απαιτείται επιπλέον ο έλεγχος και η ρύθμιση των μηχανικών εξαρτημάτων, τα οποία προκαλούν τον παλμό των χορδών μέσω του πατήματος του πλήκτρου . Η διαδικασία αυτή ορίζεται ως ρεγουλάρισμα και αφορά ουσιαστικά τέσσερα μέρη του πιάνου:

  • Τα πλήκτρα, τα οποία αποτελούν ουσιαστικά τα πρώτα σημεία του πιάνου με τα οποία ο πιανίστας έρχεται σε επαφή και είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται η σωστή λειτουργία τους.
  • Το μηχανικό μέρος, το οποίο μετατρέπει το πάτημα του πλήκτρου σε χτύπημα του σφυριού της χορδής. Αποτελείται από περίπου 10.000 κομμάτια τα οποία απαιτούν ρύθμιση.
  • Το σύστημα damper, το οποίο αποτελεί το μηχανικό μέρος που σταματά τη δόνηση της χορδής μόλις απελευθερώνεται το πλήκτρο και ελέγχεται από τα πλήκτρα του πιάνου και το σύστημα των πεντάλ.
  • Τα πεντάλ, το σύνολο των μοχλών και των ελατηρίων που συνδέονται με το μηχανικό μέρος.

Όλα τα πιάνα χρειάζονται ρεγουλάρισμα για να αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Το πόσο συχνά χρειάζεται ένα πιάνο ρεγουλάρισμα καθορίζεται κατόπιν συνεννόησης με τον τεχνικό σας αλλά εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως οι διάφορες κλιματικές αλλαγές, η ποιότητα του πιάνου, η ηλικία και η κατάστασή του. Αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχει περίπτωση ακόμη και ένα καινούριο πιάνο να χρειάζεται ρεγουλάρισμα από την πρώτη μάλιστα χρονιά λόγω της διαδικασίας προσαρμογής που υφίσταται στις νέες κλιματικές συνθήκες.

Ένα δείγμα ότι χρειάζεται ρεγουλάρισμα το πιάνο σας είναι η έλλειψη ευαισθησίας ή η μειωμένη δυναμική των πλήκτρων. Ακόμη, αν παρατηρείτε ότι τα πλήκτρα σας δεν είναι επίπεδα και το ύψος μεταξύ των πλήκτρων άνισο ή ότι τα πλήκτρα κολλάνε, τότε χρειάζεται σίγουρα ρεγουλάρισμα.

Σε κάθε τέτοια ή παρόμοια περίσταση χρήσιμο θα ήταν να επικοινωνήσετε μαζί μας για μία εκτίμηση της κατάστασης του πιάνου σας. Σε περίπτωση που αυτό χρειάζεται ρεγουλάρισμα αναλαμβάνουμε εξ ολοκλήρου να φέρουμε εις πέρας την όλη διαδικασία και σας εγγυόμαστε την πλήρη επαναφορά των εργοστασιακών μηχανικών ρυθμίσεων του πιάνου σας.

anakatastkeuiΠολλές φορές ένα μουσικό όργανο που έχετε στην κυριότητά σας για χρόνια, φέρει μαζί του αναμνήσεις και στιγμές, κι έτσι ακόμη και αν δε μπορεί να παιχτεί, είναι δύσκολο να το αποχωριστείτε ή να το αντικαταστήσετε με ένα καινούριο.

Είμαστε λοιπόν στη διάθεσή σας για να ανακατασκευάσουμε και να «αναζωογονήσουμε» το πιάνο σας όσο παραμελημένο και αν είναι όλα αυτά τα χρόνια.

Η επιλογή της ανακατασκευής ενός πιάνου αποτελεί μία σαφώς καλύτερη και αποτελεσματικότερη εναλλακτική σε σχέση με μία μεμονωμένη επισκευή του, η οποία στο τέλος θα αποδειχθεί δαπανηρή και πιθανό να μην καταφέρει να επιδιορθώσει πλήρως τις μακροχρόνιες φθορές που έχει υποστεί το πιάνο.
Με τη διαδικασία της ανακατασκευής πραγματοποιείται η κατάλληλη επεξεργασία του ήδη υπάρχοντος πιάνου ούτως ώστε να το φέρουμε στην αρχική του μορφή και χρησιμότητα.

Διατηρώντας το ίδιο έπιπλο:

  • περιποιούμαστε την εξωτερική επιφάνεια του πιάνου χρησιμοποιώντας τα καλύτερα ποιοτικά υλικά
  • ανανεώνουμε τα εσωτερικά στοιχεία του (χορδές, σφυριά κλπ) για την καλύτερη δυνατή ακουστική του οργάνου
  • και φροντίζουμε για τη σωστή επαναλειτουργία ολόκληρου του μηχανισμού.

antikaΈπειτα από την τελική διαδικασία χορδίσματος και επιτονισμού(intonation), το πιάνο σας είναι έτοιμο να το υποδεχθείτε και πάλι πίσω στην οικεία σας όχι μόνο ως το εντυπωσιακό μουσικό κειμήλιό σας αλλά και ως ένα πιάνο που θα αποδίδει την ακουστική του ήχου και την αίσθηση του καινούριου.

silent-systemΗ δυνατότητα να παίζετε μουσική με το πιάνο σας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας δεν είναι δεδομένη για όλους.

Ο μουσικός οίκος Πετσάβας όμως σας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνετε τη μουσική σας όποτε θέλετε χωρίς να σκέφτεστε αν ενοχλείτε τους γύρω σας.

Πρόκειται για την εγκατάσταση του συστήματος Silent, ενός πρόσθετου μηχανισμού στο πιάνο σας ο οποίος προσφέρει την επιπλέον δυνατότητα στο όργανό σας που είναι ακουστικό να λειτουργεί και σαν ηλεκτρικό.
Συγκεκριμένα, τοποθετούμε το μηχανισμό Silent κάτω από τα πλήκτρα, μετατρέποντας την ακουστικότητα του ήχου του πιάνου από φυσική σε ψηφιακή μορφή έτσι ώστε να αναπαράγεται μέσω των ακουστικών σας και να φτάνει μόνο σε εσάς.
Με αυτόν τον τρόπο, στο χτύπημα κάθε πλήκτρου τα σφυράκια στο εσωτερικό του πιάνου διακόπτουν την κίνησή τους ακριβώς λίγο πριν αγγίξουν τις χορδές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μουσικό σας όργανο να «σιωπάται» εξωτερικά και να το ακούει μόνο ο πιανίστας.